Manastir Voljavča crtež

Манастир Вољавча - званична интернет презентација

Манастир Вољавча - званична интернет презентација

О МАНАСТИРУ

Манастир Вољавча је женски манастир посвећен Св. Архангелима. Налази се на североисточним падинама Рудника, пет километара од Страгара, 20 km од Тополе и 30 km од Крагујевца. Подигнут је почетком 15. века на темељима старе богомоље. Ктитор манастира је Михајло Кончиновић, војвода деспота Стефана Лазаревића. Манастирски храм је изграђен у моравском стилу са звонаром дограђеном 1838. год. Живопис у цркви је из 2015. год. У порти Манастира је "Карађорђев конак" из 1766. године и Jужни конак из времена кнеза Милоша (1848. године). У саставу манастира су и помоћне зграде.

Недалеко од Вољавче (1,5 km) је и Вољевачка Бања која је до аграрне реформе 1946. год. била у власништву манастира. Манастир је од великог националног значаја као место у коме је после пет векова почела да ради прва српка власт - Правитељствујушчи Совјет 1805. год, после Првог српског станка. Сестринство манастира се стара о редовним богослужењима и уређењу манастира.

Свете Литургије су недељом и празницима са почетком од 8 часова.

Манастирска слава је сабор Св. Архангела Гаврила (13/26. јул) и преподобни Киријак Отшелник - Михољдан (29. септембар/12. октобар).