Manastir Voljavča crtež

Манастир Вољавча - званична интернет презентација

Манастир Вољавча - званична интернет презентација

АКТУЕЛНОСТИ
Почетак Божићног поста

Беседа протонамесника Слободана Радивојевића након читања Св. Јеванђеља, на Литургији у манастиру Вољавча прве недеље Божићног поста.

Празник Св. Петке
Михољдан у Вољавчи

Сваке године у манастиру Вољавча молитвено се прославља дан помена преподобног оца Киријака Отшелника, чији део светих моштију са великим поштовањем чува манастирско сестринство. Празник је прослављен Литургијским сабрањем великог броја верника и свештенства уз појање хора „Србски православни појци“ и деце из локалне основне школе.
Славље је настављено сечењем славског колача и празничном тепезом љубави.

Слава манастира Вољавча
Вољевачке кише

"Посетио си земљу, и напојио си је,
умножио си да је обогатиш.
Река Божија испуни се водама;
припремио си храну њихову,
јер је таква припрема Твоја.
Бразде њене напој,
умножи плодове њене;
у капљама њеним обрадоваће се растући."

Благословене манастирске пчеле
Васкрс у Вољавчи

У манастиру Вољавча је и ове године у великој радости прослављен празник над празницима – Васкрсење Христово!

У свитање је литија обишла око храма певајући уз звона, а затим је у цркви настављена служба Васкршњег јутрења и Божанствена Литургија. Велики број верника пристиглих са свих страна приступио је на крају службе Светом Причешћу, а затим се прешло у конак на освећење Васкршњих јаја, млека, кајмака...

Схиигуманија Тајса – Вэ1чнаљ па1мљт!

Поводом четворогодишњице упокојења одслужен је помен схиигуманији Тајси.

И ове године, у четвртој недељи Часнога поста, сабрани у храму на светој Литургији, молитвено смо се подсетили наше драге игуманије Тајсе, на четири године од упокојења. Схиигуманија Тајса је рођена 1944. године у Јасеници код Житорађе, у богомољачкој породици из које је изашло три монаха и два свештеника. Са шестнаест година одлази у манастир. Читав живот је провела славећи Бога у молитви, појању и послушању. Живела је у тешко време комунизма и борила се да одржи манастир градећи и обнављајући. Својим примером вере и трпљења била је узор многима који су је познавали. Имала је велику љубав и знала је да благо укори и да стрпљиво поучи. Била је велики познавалац богослужбеног правила и црквеног појања.
У зору, 20. марта 2014. године, певајући васкршње и празничне тропаре, пустила је једну сузу рекавши: „Свима опраштам, да и мени Бог опрости и кајем се...“ и отишла је своме Господу Исусу Христу за Кога је живела свим својим бићем. Рекла је да ће се молити за нас, ако се удостоји код Господа. Помјани нас мати, обећала си.

Вечан ти cпомен, Схиигуманија Тајса!
Твоја Вољавча

Манастирска зима

"Богу је све могуће: за Њега нема чуда.

Лоша претпоставка човека: оно што ми нисмо навикли да видимо, делује нам као неизводљива ствар, невероватно чудо. Дела Божија, на која непрекидно и већ равнодушно гледамо – јесу дивна дела, велика чуда, недостижна. ... И сваке године, природа пред очима читавог човечанства понавља учење о Васкрсењу, осликавајући га преображавајућим, тајним делом!"

Савиндан у Вољавчи

И ове године, по традицији, Свети Сава је свечно прослављен у манастиру Вољавча.

Божанствену Литургију служио је протојереј Јован Биберчић. У препуном храму појала су и деца из страгарске основне школе. После Светог Причешћа и заамвоне молитве пресечен је славски колач и изведен програм који су за ову прилику припремила деца.
Домаћин овогодишње прославе, Милан Перић са породицом, поделиo је пакетиће свој деци и уприличио ручак за све присутне.

Божић у манастиру Вољавча

После више од деценије организовано je паљење Бадњака у Страгарима.

На велику радост која прати Рођење Христово окупио се верујући народ у навечерје празника да заједно отпочнемо славље. После вечерње службе организовано је паљење Бадњака, где су се највише радовала деца. У једном тренутку се на небу појавио ватромет, где већ нико није остао равнодушан. Након обележавања Бадње вечери сви су пошли својим кућама у нади да овај догађај постане традиција у манастиру Вољавча.